רכישת דירה היא אחת העסקאות הגדולות והמשמעותיות ביותר שאדם מבצע במהלך חייו. תהליך זה מלווה בציפייה גדולה לתאריך המסירה המובטח, שבו יוכלו הרוכשים להיכנס לביתם החדש. אך מה קורה כאשר יש איחור במסירת הדירה מקבלן? מקרים כאלה אינם נדירים, וכדאי להכיר את הזכויות המשפטיות המוקנות לרוכשים ואת הצעדים שניתן לנקוט במידה ומתרחש עיכוב במסירה.
הזכויות המשפטיות של רוכשי הדירה
בישראל, חקיקה ברורה מגנה על רוכשי דירות במקרה של עיכובים במסירת נכס חדש שנרכש מקבלן. חוק המכר (דירות) מחייב את הקבלנים לעמוד במועד מסירת הדירה כפי שנקבע בחוזה, אלא אם כן מדובר בסיבות שאינן בשליטת הקבלן, כמו כוח עליון או גורמים חיצוניים שאינם בשליטתו. עם זאת, גם במקרה כזה, החוק מחייב את הקבלן להוכיח כי עשה כל שביכולתו כדי לעמוד בלוח הזמנים שנקבע.
חובת הפיצוי במקרה של איחור
אם הדירה לא נמסרה במועד שנקבע בחוזה, הרוכשים עשויים להיות זכאים לפיצוי כספי. לפי חוק המכר, הקבלן מחויב בפיצוי אשר גודלו מחושב בהתאם לתקופת העיכוב. כך, אם האיחור נמשך למעלה מחודשיים מהמועד שהובטח, הקבלן נדרש לשלם לרוכש פיצוי חודשי הגבוה משכר הדירה הממוצע באותו אזור, מה שמספק מענה כלכלי בזמן ההמתנה להשלמת הבנייה.
מהות הפיצוי ואופן החישוב
החוק קובע כי על כל חודש עיכוב מעבר לחודשיים הראשונים, על הקבלן לשלם פיצוי בשיעור של 150% מגובה שכר הדירה הממוצע. איחור במסירת דירה מקבלן עשוי להוביל להוצאה כספית משמעותית מצד הקבלן ולכן נדרש לאסוף את כל המסמכים וההתכתבויות מול הקבלן כראיות. כך, במקרה שהעניין יתגלגל לפתחו של בית המשפט, יוכל הלקוח להציג הוכחות מוצקות ולעמוד על זכויותיו.
איך להתנהל מול הקבלן
ברגע שמזהים סימנים לאיחור אפשרי, כדאי לפנות מיידית לקבלן בכתב. בשלב זה חשוב לוודא את הזכאות לפיצוי ואת האופן שבו הוא יוענק. תיעוד השיחות, המכתבים והמסמכים המשפטיים מסייע לא רק במעקב אחרי ההתקדמות, אלא גם במקרה בו יהיה צורך להציג ראיות בהמשך הדרך.
חשיבותו של ייצוג משפטי מקצועי
מקרים של איחור במסירת דירה מקבלן עלולים להפוך לסוגיות מורכבות. על אף שהחוק לצידם של הרוכשים, תהליכים משפטיים והמשא ומתן מול חברות קבלניות דורשים לעיתים ליווי של עורך דין שמתמחה בנדל"ן. כאן נכנס לתמונה משרד עו"ד אבירם לב, שמלווה רוכשים בהיבטים המשפטיים מול קבלנים ומסייע להם למצות את זכויותיהם.