מהם התנאים לתביעת הוצאת דיבה?

בישראל, הוראות החוק להגשת תביעת לשון הרע נועדו לאזן בין ההגנה על המוניטין האישי לבין חופש הביטוי. כדי להצליח בהגשת תביעת לשון הרע, יש לעמוד במספר תנאים, המשקפים את מורכבות דיני לשון הרע ואת רגישותם לנזק אישי ושיח ציבורי

מי זכאי להגיש תביעה?

הזכאות להגיש תביעת לשון הרע פתוחה לכל מי שסבור כי פורסמו נגדו תכנים מכפישים. החוק מגדיר "לשון הרע" בצורה רחבה, לרבות כל אמירה העלולה להשפיל אדם בעיני אחרים, לעורר שנאה, בוז או לעג, או לפגוע במקצועו, בעסקיו או בתכונותיו האישיות. הגדרה זו משתרעת על צורות שונות של אפליה, לרבות גזע, מוצא, דת ומאפיינים אישיים אחרים.

מתי פרסום הופך ללשון הרע?

המושג "פרסום" הוא מכריע במקרים של לשון הרע ומוגדר כהעברת תוכן בכל אמצעי שמגיע או יכול להגיע לפחות לאדם אחד מלבד האדם המוכפש. הגדרה רחבה זו מבטיחה שכל צורות המדיה, לרבות תקשורת דיגיטלית, בעל פה ובכתב, נכללות בטווח של הוצאת דיבה אפשרית.

כך מגישים תביעה

לאחר זיהוי מקרה פוטנציאלי של לשון הרע, יש להגיש את התביעה לבית משפט מתאים בהתאם לגובה הפיצוי המבוקש ואופי התיק. אפשר להגיש תביעה לבתי משפט לתביעות קטנות לסוגיות קטנות, ולבתי משפט מחוזיים לתביעות משמעותיות יותר. גם בתי משפט ספציפיים כמו בתי דין לענייני משפחה או לעבודה, עשויים להיות מעורבים בהתאם ליחסים בין הצדדים ולהקשר של לשון הרע.

הליך בית המשפט מתחיל בהגשת התביעה ולאחריו מגיע דיון מקדמי בו עשוי בית המשפט לעודד גישור ליישוב הסכסוך מחוץ לבית המשפט. אם הנושא לא נפתר, התהליך כולל הצגת ראיות מפורטת וחקירת עדים. לאורך שלבים אלו, בית המשפט בוחן בקפדנות את הטענות וההגנות כדי לקבוע את תקפותה של תביעת הדיבה.

שלבים בתביעת דיבה

1. הגדרת לשון הרע: בית המשפט קובע תחילה אם התוכן הנטען עומד בהגדרה המשפטית של לשון הרע, תוך שימוש במבחן "האדם הסביר" כדי להעריך אם התוכן ייחשב כלשון הרע בהקשר שבו פורסם.

2. ביסוס פרסום: לאחר מכן מוודא בית המשפט האם התוכן המכפיש אכן פורסם על פי ההגדרה המשפטית, ומוודא שתוכן זה הגיע או היה מסוגל להגיע לאנשים נוספים מלבד הנפגע.

3. הגנות משפטיות לנתבע: אם נקבעו גם לשון הרע וגם פרסום, בית המשפט בוחן האם הנאשם זכאי להגנות משפטיות כלשהן כגון אמת, אינטרס ציבורי או תום לב.

4. פסיקת סעדים: אם לא נמצאו הגנות תקפות, ממשיך בית המשפט לקבוע את הסעדים המתאימים, שעשויים לכלול פיצוי כספי או צורות אחרות של פיצוי.

גישה מובנית זו מבטיחה שכל תיק לשון הרע מטופל תוך התייחסות מדוקדקת הן לזכויות לחופש הביטוי והן להגנה על המוניטין האישי. לפיכך, מומלץ לשקול היטב את הפרטים ולפנות לייעוץ משפטי.

מהם התנאים לתביעת הוצאת דיבה

אולי יעניין אותך גם