עו"ד אזרחי או צבאי – מה ההבדלים ביניהם?

כמעט כל ישראלי יודע שהצבא הוא סוג של "יקום מקביל" בתוך המדינה, אשר מנהל את רוב ענייניו בתוך הארגון.

בצה"ל פועלים לא מעט בעלי מקצוע שניתן למצוא גם באזרחות, ואלו מקבלים את שם התואר "צבאי".

בכתבה הבאה נציג את אחד התפקידים המסקרנים במערכת, עו"ד צבאי, ונעמוד על ההבדלים המרכזיים בינו לבין עו"ד אזרחי.

 

דומה וגם שונה

עורכי דין אזרחיים מתעסקים עם קשת נרחבת מאוד של נושאים משפטיים, החל מהליכים פליליים ועד לנושאים "אפורים" יותר כגון מיצוי זכויות, ליווי כלכלי והליכי חדלות פירעון (אם אתם מתעניינים בנושאים האלו תוכלו למצוא מידע זמין ואיכותי עליהם בכתובת https://mkadv.co.il). עורכי דין מתעסקים עם אותם הנושאים בדיוק אבל בקונטקסט הצבאי. כלומר, עורכי דין צבאיים מעניקים סיוע משפטי לכל מי שנמצא במערכת: חיילים בסדיר ובקבע, אזרחים עובדי צה"ל ואפילו משרתי מילואים. הם אמנם עוסקים גם בנושאים צבאיים גרידא (ועל כך בפסקה הבאה) אבל הם גם מעניקים ייצוג משפטי "רגיל" לאנשי צה"ל השונים. הייצוג יכול לעסוק בעבירות צבאיות, כמו גם בעבירות אזרחיות אשר נשפטות בתוך הצבא (סמים, אלימות, גניבות וכדומה), וכן בנושאים בעלי זיקה אזרחית הנוגעים לאנשי הצבא (כמו למשל בקשה לחדלות פירעון, פיטורים לא חוקיים וכדומה).

 

באזרחות מותר, בצבא לא

עם זאת, ישנן שורה של תקנות ופקודות אשר רלוונטיות לחיילי צה"ל ואינן נוגעות לאזרחים מהשורה. עבירות כגון הפקרת נשק, ריגול או עבירת ביטחון מידע הן עבירות צבאיות במהותן, שרק חיילים או אנשי שירות הביטחון יכולים לבצע. אי לכך, עורך דין צבאי מתעסק גם עם נושאים שאינם קשורים כלל למשפט האזרחי, ובהתאם לכך עליו להכיר את חוקי הצבא ופקודותיו השונות במלואן. גם עבירות שיש להן חפיפה מסוימת עם האזרחות, כמו למשל עבירות סמים, מקבלות יחס שונה בתוך הצבא (חייל שנתפס צורך סמים יישפט ככל הנראה יותר בחומרה לעומת אזרח בסיטואציה זהה). עורך דין צבאי צריך להיות בעל היכרות מעמיקה עם עולם המשפט הצבאי ולדעת לזהות את הדגשים הספציפיים לו.

 

מערכת משפטית שונה לחלוטין

מערכת המשפט הרלוונטית לעורך הדין הצבאי היא בית הדין הצבאי. מדובר במערכת משפט מקבילה לזאת האזרחית ובעלת אוטוריטה משלה, כלומר הסמכויות השיפוטיות האזרחיות אינן נוגעות לה. מערכת המשפט הצבאית פועלת מעט שונה מזאת מהאזרחית , ולכן עורך דין צבאי צריך לדעת להתמודד עם אתגרים משפטיים שונים מאלו איתם מתמודד מקבילו האזרחי.  כך למשל, בעולם הצבאי היד "קלה יותר על ההדק" בכל הקשור לאישור מעצרים והארכתם. בעוד מעצר ראשוני (מעצר ללא צו שופט, או עם צו שלא הוצג בפני החשוד) אזרחי יכול להימשך עד 24 שעות לכל היותר, מעצר ראשוני צבאי עומד על 48 שעות עד להבאה מול שופט. עו"ד צבאי צריך להכיר את הדקויות האלו (שאינן דקות כלל) ולדעת להכווין את עבודתו בהתאם למערכת הצבאית.

 

תוכן עניינים
שתפו את המאמר..!
מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך