סיימתם את השירות הצבאי הפעיל שלכם, עברו מספר שנים והנה קיבלתם זימון ממש"קית הקישור להתייצב למילואים. אבל מה לעשות, החברים מהצבא כבר פחות בקשר איתכם, ויש הרבה לחץ בעבודה, והאישה והילדים צריכים אתכם בבית, ובקיצור, כבר פחות זורם לכם לבלות עכשיו שבועיים בצאלים. 

מהו שירות המילואים בכלל? שירות מילואים הוא החובה האזרחית של כל אזרח או תושב קבע בישראל אשר לא נמצא בשירות צבאי פעיל וסדיר, לקחת חלק בכוחות הביטחון של המדינה. שירות המילואים היה בעבר מוגבל ל-36 ימים בשנה אך לפני מספר שנים החוק עודכן וכעת מדובר במודל תלת שנתי אשר מגביל את כמות ימי המילואים בתקופה תלת-שנתית לבין 54-84 ימים בהתאם לדרגה בה האזרח שוחרר משירות הביטחון. 

מי חייב בשירות מילואים? לפי סעיף 4 לחוק שירות המילואים – על כל בגיר אשר אינו נמצא בשירות צבאי סדיר והוא תושב קבע או אזרח ישראלי ושאינו קיבל פטור ממילואים – חייב בשירות מילואים לפי קריאה.

מרגע שקיבלתם קריאה למילואים חשוב שתדעו שישנם סוגים שונים של פטורים אפשריים ממילואים אשר יאפשרו לכם להימנע מהחוויה הלא נעימה של שירות מילואים ממושך וביטול תוכניות חשובות, ולכך מומלץ מאוד להיוועץ בעורכי דין מומחים לדיני צבא- לדוגמא עו"ד צבאי מירי יעקב גביש אשר בעלת ניסיון רב בסיוע להשגת פטור ממילואים לבעלי עילה לפטור.

פטור קבוע וזמני משירות מילואים

סוגי פטורים שונים ממילואים:

פטור זמני משירות מילואים – בדומה לשירות הסדיר בו ניתן לדחות את הגיוס במקרי קיצון בהם אותו חוגר מסיבות אישיות שקשורות לחייו הפרטיים לא יכול להתגייס ביום המיועד, כך גם עבור משרת המילואים אשר מרגע שקיבל זימון ולא פעל לשנות את מועד זימונו, עליו להתייצב בבסיס המיועד אחרת ייפתחו כנגדו הליכים משפטיים של נפקדות ועריקות. על כן, במקרים בהם הזימון לשירות המילואים מתנגש עם תוכניות חשובות של החייל כמו (לחץ רב בעבודה, אישה בחופשת לידה, מבחנים באוניברסיטה, טיול גדול לחו"ל שכבר נרכש) ניתן לקבל פטור זמני או קיצור משך השירות. חשוב לשים לב שמדובר בפטור נקודתי ולא קבוע.

פטור קבוע משירות מילואים– בדומה לפטור קבוע משירות סדיר שניתן בעקבות סיבות מגוונות ביניהן רפואיות ונפשיות כך גם פטורים קבועים ניתנים למשרתי מילואים. כל אזרח אשר קיבל פטור קבוע משירות סדיר זכאי אוטומטית גם לפטור קבוע משירות מילואים. להלן מספר סוגי עילות המזכות בפטור קבוע משירות מילואים:

פטור ממילואים מחמת גיל – לפי החוק לשירות מילואים, כל אישה תקבל פטור קבוע ממילואים החל מגיל 38 וכל גבר החל מגיל 40, אלא אם מדובר בקצינים ואז הפטור יגיע בגיל 45 וכן עבור תפקידים מסוימים שהכשרתם ארוכה מאוד הפטור ממילואים יגיע רק בגיל 49. נשים שמשרתות בתפקידי לוחמה דינן כדין גברים המשרתים באותו התפקיד. יש להדגיש כי רק במקרים נדירים ובחירום צה"ל מזמן חיילים אשר גילם קרוב לגיל הפטור וכי לרוב מפסיק לזמן הרבה קודם לכן.

פטור ממילואים מחמת היריון – נשים אשר בהיריון או לאחר היריון (כלומר אמהות) מקבלות פטור משירות מילואים. טיפים לקראת ההריון. במידה ואתם מתכננים הריון בקרוב, מעבר לקריאת הטיפים המומלצים לקראת ההריון, יש לקחת בחשבון גם את ימי המילואים הצפויים.

פטור מחמת אי כשירות רפואית – חיילים אשר פרופילם הרפואי הוא 21  או שפרופילם הנפשי הוא 45 זכאים לפטור משירות מילואים.

פטור מחמת צמצום כוחות מילואים – לצה"ל שמורה הזכות לצמצם ולהרחיב את היחידות שלו כרצונו. כתוצאה מכך, ייתכן שבעת שינוי אירגוני כזה או אחר יתבצע צמצום לכוח המילואים ביחידה בה שירתתם. כתוצאה מכך, תקבלו פטור קבוע משירות מילואים. יש לשים לב, שבמקרי חירום עדיין שמורה לצה"ל הזכות לשוב ולזמן אתכם במידה והכוח יורחב מחדש.

פטור מחמת התנהגות רעה – חייל אשר במהלך השירות הסדיר שלו קיבל עונשים חמורים כגון מאסר בכלא צבאי לזמן ממושך או נמצא אשם במשפטים צבאיים מרובים, אזי צה"ל לעיתים יעדיף לפטור את אותו החייל מראש משירות המילואים. במקרי קיצון בהם חייל שוחרר מחמת התנהגות רעה ומעוניין לשוב ולהתנדב לשרת, ניתן לערער על ההחלטה אצל אגף כוח האדם של צה"ל.

פטור על רקע דת – חייל אשר במהלך חייו חזר בתשובה או המיר את דתו, זכאי לדרוש בחינה מחודשת בסטטוס השירות שלו שכן קיימים מקרים רבים בהם צה"ל נותן פטורים לאוכלוסיות דתיות אדוקות. יש להדגיש, שהועדה המיוחדת אשר בוחנת את התקרבותו לדת של אותו חייל המבקש פטור לא תמיד נותנת את הפטור המיוחל.

פטור על רקע מצפון – חייל אשר במהלך חייו החליט כי האידיאלים שלו ומצפונו לא מאפשרים לו לקחת חלק בשירות צבאי מכל סוג שהוא, רשאי להגיש בקשה לפטור משירות מילואים על רקע מצפוני, אשר בדומה לפטור על רקע דתי, גם כאן הועדה המיוחדת עשויה לדחות את הבקשה.

פטור משירות מילואים להורה שכול – כחלק מההכרה של מדינת ישראל בהורים שכולים כבעלי צרכים מיוחדים, המדינה נותנת פטור אוטומטית לכל הורה ששכל את בנו. חשוב לשים לב, שהפטור יינתן רק כאשר ההורה ייצור קשר עם צה"ל באופן יזום ולכן חשוב להיות מודעים שבמקרה המצער הזה קיימת זכות להיות פטור משירות מילואים.

כיצד להוציא פטור

מרגע הקריאה לשירות מילואים, על כל חייל להתייצב בדיוק בשעה היעודה לו ובמקום המיועד. על מנת לקבל פטור משירות מילואים מומלץ מאוד לקבל סיוע מעורך דין מנוסה בדיני צבא, דבר אשר יגדיל בעשרות אחוזים את הסיכוי לקבלת הפטור וזאת בזכות הניסיון והסיוע של אותו עורך דין. לפרטים נוספים ולייעוץ מומלץ לפנות לעורך דין צבאי מירי יעקב גביש באתר הרשמי. מאות אלפי ישראלים זכאים לפטורים משירות המילואים אך רבים נופלים בין הכיסאות וממשיכים לשרת למרות שיש להם עילה מוצדקת לפטור. אל תהססו, פשוט תפנו!

במידה ונפגעתם בזמן שירות בסדיר או מילואים – מומלץ לפנות לעורך דין נזיקין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *